Hoe beïnvloedt blauw licht je slaap?
Laten we eerst eens kort kijken naar goede slaappatronen.
Het lichaam herkent dag en nacht aan de hand van de voortdurende veranderingen in de zon en regelt alle hormoonafgifte via de biologische klok.
Het zorgt ervoor dat u overdag wakker en gefocust blijft en helpt u 's nachts een diep herstel en een goede nachtrust te bereiken.
Het fenomeen van in slaap vallen en wakker worden door het proces van hormonale secretie op het juiste moment wordt circadiaans ritme genoemd. Wat is circadiaans ritme?
ᅠ
De ideale functie van het circadiaanse ritme is,
Overdag scheidt het lichaam cortisol, serotonine, dopamine en andere essentiële hormonen af die ons alert en gefocust houden.
's Nachts , als de zon ondergaat en het donker wordt, wordt melatonine afgescheiden. Dit is essentieel voor een goede nachtrust en een goed herstel.
Donkere nachten zijn essentieel voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
MAAR!
Het circadiane ritme dat verstoord wordt door overmatig kunstlicht in de nacht, onderdrukt de afscheiding van melatonine en hormonen die nodig zijn voor groei en herstel. Als dit patroon zich herhaalt, leidt het tot chronische vermoeidheid, slechte slaapkwaliteit en slapeloosheid.
De moderne maatschappij is echter zo ingericht dat we 's nachts niet zonder kunstlicht kunnen.
Van ledlampen en TL-buizen tot mobiele telefoons en computers : het zijn allemaal bronnen van blauw licht, de dominante golflengte van kunstlicht.
En dit blauwe licht stuurt via je ogen een signaal naar je lichaam dat het wakker moet worden, waardoor de aanmaak van slaaphormonen wordt onderdrukt!
Blootstelling aan kunstmatig blauw licht, vooral 1 à 2 uur voor het slapengaan, kan schadelijke langetermijneffecten op het lichaam hebben .
Welke negatieve invloed heeft blauw licht op de slaap?
Blauw licht is een golflengte van bronnen met hoge energie.
Hogere energie betekent dat licht dieper in de hersenen reist via de ogen.
Wat gebeurt er als je 's nachts kunstmatig blauw licht ontvangt in plaats van overdag:
- Hoogenergetisch blauw licht dringt door de ogen en bereikt de hersenen.
- De hersenen herkennen dat het ochtend is en sturen een signaal naar elke cel in het lichaam om wakker te worden.
- Hormonen die overdag moeten worden afgescheiden, gaan 's nachts door.
- Herstel, regeneratie en groei kunnen niet goed plaatsvinden als u niet goed slaapt.
- Naarmate dit proces zich herhaalt, raken we in een vicieuze cirkel verzeild in allerlei ziektes en chronische vermoeidheid.
Overdag hebben we blauw licht nodig om wakker te blijven, maar 's nachts moet je je hersenen en lichaam duidelijke signalen geven dat het tijd is om te gaan slapen.
Onze ogen kunnen het verschil tussen natuurlijk en kunstmatig blauw licht niet waarnemen.
De hersenen ontvangen alleen informatie van energierijke bronnen via blauw licht en sturen signalen naar het menselijk lichaam.
Blauw licht voor het slapengaan zorgt er echter voor dat de donkere nacht kunstmatig lichter wordt, waardoor de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) wordt verminderd . Melatonine is een belangrijke factor die de slaap negatief beïnvloedt.
Wat kunnen we doen om blauw licht 's nachts effectief te blokkeren ?
Als we bij zonsopgang wakker zouden kunnen worden , bij zonsondergang de duisternis zouden kunnen trotseren en 's nachts vuur als enige lichtbron zouden kunnen gebruiken , zoals onze voorouders deden, zouden we een optimaal circadiaans ritme en slaappatroon kunnen handhaven.
Voor moderne mensen voor wie deze praktijk echter praktisch onmogelijk is,
White Stallion: De ultieme blauwlichtbril
White Stallion combineert stijl en technologie in een bril die jouw ogen beschermt en je welzijn bevordert. Onze transparante blauwlichtbril blokkeert effectief schadelijk blauw licht, terwijl je zicht helder en natuurlijk blijft.
Perfect voor moderne mensen die waarde hechten aan gezondheid en focus.
Ervaar de bescherming en elegantie van White Stallion!
Bronnen:
Leave a comment
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.